joi, 4 iulie 2013

Totul Despte HDD si SSD

Vrei sa schimbi HDD-ul din laptop sau desktop si nu esti hotarat daca sa cumperi un HDD normal sau un SSD?  Daca nu stii bine care sunt avantajele si dezavantajele dintre cele doua tipuri de medii de stocare, va ofer cateva informatii in continuare.
SSD-ul poate aduce beneficii atat unui laptop/calculator mai vechi dar si unia nou. Calculatorul vechi se va misca mult mai bine, poate chiar si mai bine decat un calculator/laptop nou pe care ti l-ai putea permite. De ce sa pui un SSD pe un calculator/laptop nou chiar daca ai unul rapid, fie el chiar si de 7200 rpm? E simplu: aportul de performanta adus de o unitate SSD este fantastic de mare, iar laptopul tau fie el cat de nou, daca ii inlocuiesti traditionalul si imbatranitul HDD cu un SSD va prinde aripi! Garantat!
SSD-urile nu au incorporate parti mecanice in interior ci doar o placa pe care sunt insirate module de memorie. Lipsa partilor mecanice duce la lipsa partilor mobile si astfel durata de viata a unitatilor SSD este mult mai mare decat cea a HDD-urilor. Mai mult, rezistenta la socuri/cazaturi a unitatilor SSD este net superioara fata de cea a HDD-urilor ajungand la incredibila valoare de 1500 G. Partile mecanice ale HDD-urilor le fac mult mai firave cand e vorba de socuri/cazaturi.
SSD-urile pot avea viteze de acces de pana la 100 de ori mai mari decat cele ale HDD-urilor normale. Vitezele de transfer sunt de cel putin 10-15 ori mai mari decat a HDD-urilor actuale ce se gasesc in laptopuri si chiar desktopuri. HDD-urile pot accesa o singura informatie intr-un anumit moment, in timp ce SSD-urile pot accesa toate celulele de memorie in acelasi timp.
ssd-urile folosesc de aproximativ 3 ori mai putin decat HDD-urile traditionale, mai precis 2W in loc de 6W. Acest consum de curent se traduce intr-o autonomie mai buna pentru laptop.
Fara parti mecanice mobile, SSD-urile reusesc sa functioneze fara zgomot si sa cantareasca doar 75-80 de grame, pe cand HDD-urile pot ajunge si la 700-750 de grame. Un HDD de laptop poate avea aproximativ 180-200 de grame, ceea ce inseamna ca vei avea un laptop mai usor sau un netbook aproape la fel de usor ca o tableta
Cu toate ca SSD-urile au un raport mai mare pret/GB in comparatie cu batranele HDD-uri, cand vine vorba de economie de bani in timp SSD-urile ajuta la reducerea facturilor la energie electrica (destul de putin totusi), iar daca privim din punctul de vedere al companiilor vitezele de transfer mult mai mari decat cele oferite de HDD-uri pot ajuta la economia de timp necesara efectuarii unei operatiuni si astfel creste productivitatea si per total scade si consumul de curent necesar efectuarii aceDatorita concumului foarte mic de energie si lipsa partilor mecanice care prin frecare genereaza caldura SSD-urile se incalzesc cu mult mai putin decat HDD-urile normale, ajutand astfel laptopurile in cFara componente in miscare SSD-urile lucreaza aproape pe muteste, iar in comparatie cu zgomotul produs de un HDD normal vei avea nevoie sa arunci o privire pe LED-ul care indica functionarea lui pentru ca nu vei mai auzi acel carait de fundal cu care suntem obisnuiti de la HDD-uri.
Ce e de apreciat la SSD-uri:
- Viteza exceptionala la transfer de date
- Viteza instantanee de acces a fisierelor
- Consum mult mai mic de curent
- Zgomot aprape inexistent
- Temperaturi de functionare mult mai mici
- Greutate mult mai mica
- Cost total de utilizare pe termen lung mai bun
- Nu exista parti mecanice in miscare, fiind astfel mult mai rezistent la socuri/cazaturi
Ce mai trebuie imbunatatit la SSD-uri:
- Ar trebuie marita productia, astfel incat pretul final la raft sa fie mai mic
- Capacitati de stocare mai mari
Ce e de apreciat la HDD-uri:
- Costul initial de achizitie mult mai mic
- Capacitati de stocare foarte bune, chiar si de 3 TB pe un HDD de 3.5 inch
Ce mai trebuie imbunatatit la HDD-uri:
- Din pacate batrana tehnologie a HDD-urilor a ajuns la limita si nu se vor putea obtine performante mult mai bune
Concluzie:
Vrei sa-ti schimbi HDD-ul actual si inca nu esti hotarat ce anume sa cumperi? In functie de ce vrei sa faci cu al tau calculator (fie el desktop sau laptop) si de cati bani ai disponibili, ai cateva variante in functie de cine esti si ce faci cu el:
- Folosesti calculatorul la birou si ai nevoie de performanta maxima iar pentru stocarea de date ce ocupa multi GB folosesti serverul de fisiere al companiei ai o singura altenativa: SSD.
- Folosesti calculatorul pentru jocuri si ai nevoie sa storci ultima picatura de performanta din calculatorul tau, sigur iti vei dori un SSD. Muzica si filmele le poti tine pe un HDD extern.
- Esti un utilizator casnic, folosesti calculatorul/laptopul pentru navigare pe internet, pentru ascultat muzica si pentru a urmari filme si seriale? Inca nu cheltui banii pe un SSD, iti este sufucuent unHDD normal.are sunt montate sa se incalzeasca per total mai putin.lei operatiuni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu